För politik är personligt

måndag 18 januari 2010

Hur svårt kan det vara?

Läser i pappersupplagan av Riksdag och Departement (som annars är en bra tidning):

"Män ska inte längre kunna få förtur vid ansökningar på grund av sitt kön trots att de har sämre betyg än kvinnor vid ansökningar till högskolan."
(#1/2010, s 5)
(ej på nätet (ännu))

Och det är så det porträtteras i media, som om regeringen här rättat till en grov orättvisa som gjorde att lågpresterande män kom in på högskolan och flickor med höga betyg stängdes ute.

För sista gången, det gäller positiv särbehandling vid lika meriter.

De män som blev lottade in på läkarutbildningen med hjälp av positiv särbehandling hade exakt samma formella meriter som de tjejer som blev bortlottade. De hade samma betyg, inte lägre. De hade ingen förtur framför studiebegåvade flickor, de hade fler lotter i lotteriet jämfört med tjejer som hade samma höga betyg som de. Större chans - ja. Förtur - nej.

Det låter ju som att det inte finns en enda stackars kille i det här landet med 20,0 som lyckats knipa en plats på läkarprogrammet utan hjälp av särbehandlingregler, så illa är det ju knappast.

Säga vad man vill om lagändringen, den är säkerligen avvägd ur ett ideologiskt men också praktiskt perspektiv. Men en tidning som RoD ska väl kunna beskriva vad det är som faktiskt ändras? Inte hitta på efter en snabb genomläsning av nån DN-Debattartikel. Det trodde jag var RoD:s själva syfte, särskilt efter den fina inledaren i samma nummer.

@riksdagdep Kanske hinner ni ändra tills notisen kommer upp på nätet?

3 kommentarer:

  1. Mycket bra talat. Det borde inte vara så svårt att veta vad det handlar om. Men uppenbarligen så är det svårt för många att hålla i sär begreppen postiv särbehandling och kvottering. Då blir diskussionen helt snedvriden och poängen tappas bort totalt.

    SvaraRadera
  2. Twittrade till dom, men inte fått något svar...

    SvaraRadera
  3. Och det var ingen lagändring, det är fråga om att ta bort en paragraf i en författning. Det som domstolen sa nej till var tillämpningen - att det fanns en kvot (nämligen folkhögskolegruppen) där kvinnor inte KUNDE komma in. Inget annat.

    SvaraRadera