Läste för några dagar sedan ett pressmeddelande från SCB, som beskriver hur andelen förstagångsväljare kommer se ut i valet i september. En förstagångsväljare är en person som uppnått rösträttsålder sedan föregående val.
Utvecklingen ser ut så här:
Valet 2002: 384 093 förstagångsväljare
Valet 2006: 432 273 förstagångsväljare
Valet 2010: 497 417 förstagångsväljare
Vi närmar oss en halv miljon förstagångsväljare, de kommer utgöra cirka 7% av de över 7 miljoner röstberättigade i Sverige. Vilket innebär att de kan rösta in sitt eget parti, om de har gemensamma politiska värderingar.
Vad spelar det för roll då? Redan nu lyfts ungdomsarbetslösheten som en stor fråga till exempel. Jag tror också det kan ligga till en del bakom de satsningar på social media som flera partier gör inför valet. Det är nog inte bara en allmän Obama-vind, utan även en analys av vilka som kommer vara tungan på vågen och hur man ska nå ut till dem med sitt budskap. Och jag vet inte om det bara är som jag fått för mig, men visst finns det potential till många unga kandidater till riksdagen i år?
Intressant för mig personligen är givetvis att ungdomar mellan 18 och 21 med stor sannolikhet befinner sig i närheten av högskolan. Kanske kan det lyfta upp frågor som studiemedlets storlek, grundutbildningens kvalitet och studenters trygghet i valrörelsen?
Valet 2010 blir första gången flera av förstagångsväljarna tar ställning i partipolitiken. Det är svårt att förutse hur de kommer att rösta, och det gör valrörelsen lite extra spännande!
Men det är klart, ungefär var fjärde röstberättigad är över 65.
Freud och Margit och Quick
1 vecka sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar