För politik är personligt

tisdag 27 oktober 2009

Wetterberg i bloggosfären

Kollega GW rör om i bloggosfären idag.

Hans artikel på DN Debatt om att de nordiska länderna borde gå ihop i en union har mottagits både av gammelmedia och nymedia.

Nu ska det här inlägget inte handla om unionstanken, så jag nöjer mig med att konstatera att den nordiska unionen ändå skulle bli glest befolkad, med de problem som centralisering innebär när befolkningen envisas med att sprida ut sig. Och ett bättre alternativ har jag ju redan skrivit om.

Nej, istället har jag funderingar på vilket extra genomslag bloggosfären kan ge en samhällsdebattör. En sökning på Gunnar Wetterberg på Twingly ger 124 träffar. Vilka bloggar då om Gunnars nya idé?

Kent Persson (M) skriver att Wetterberg skjuter helt utanför målet. Hans inlägg, som är negativt till idén, kommenteras av två läsare som låter mer positiva.
Anders Svensson håller inte heller med, och under hans inlägg pågår en liten debatt där jag känner igen en kommenator från Kent Perssons blogg.

Badlands Hyena har vänligt nog tagit fram ett förslag till flagga för den nordiska unionen. Intressant nog länkar Badlands Hyena till både Aftonbladet och SvD, men inte till det ursprungliga DN. Även Hela havet stormar är inne på vilken flagga unionen ska ha.

The Croydonian utropar "The Vikings are coming. isch.", och spekulerar i huruvida Skottlands oljefyndigheter kan tänkas vara i fara. Tack vare The Local har Wetterbergs idé skrämt upp en annan union alltså.

Per Westberg ställer sig frågan Vad säger norrmännen?. Roligt nog får han snabbt svar, Takk som spør, men nei takk! svarar en anonym kommentator.

Även Kulturbloggen, Håkan Rombe, Kjempegreit!, med flera.

NRK skriver inte bara på sin hemsida, utan twittrar även om Wetterbergs idé, liksom Norden i Fokus och en dansk med kontot Orgetorix.

DN Debatt kontra bloggosfären, det är förstås ingen tävling. Jag undrar om debattartikeln fått samma utrymme om den publicerats på NewsMill eller en mindre debattsida. Jag tror inte det. Men det verkar vara en stark växelverkan mellan debattsidorna och bloggarna. Och bloggosfären ökar på så sätt läsekretsen för de traditionella debattplatserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar