Just nu pågår en stor avtalsrörelse, fackförbund och fackrepresentanter runt om i landet sitter och förhandlar kollektivavtal med arbetsgivarorganisationer och arbetsgivare. I Sverige är ungefär 3 av 4 anställda medlemmar i ett fackförbund, det är en väldigt hög anslutningsgrad internationellt sett. Just vår höga fackliga anslutningsgrad är grunden för det vi kallar "den svenska modellen", nämligen att villkoren för arbetsmarknaden är reglerade till stor del genom kollektivavtal, och inte genom lagstiftning som i många andra länder.
Den svenska modellen har även två andra stora fördelar, regleringen av arbetsmarknaden blir flexibel eftersom parterna (arbetsgivare och arbetstagare) när som helst kan säga upp och förhandla om sitt avtal, och att förhandlingarna och därmed regleringen sker nära de anställda.
På senare år har ett nytt initiativ startat i Sverige. Jobb & liv, ett "fackföretag". Häromdagen var jag på ett seminarium där man diskuterade medlemskap, och då sa en annan deltagare att fackförbunden, om de fokuserar för mycket på medlemsförmåner och inte månar om sin kärna, skulle bli reducerade till att sälja tjänster istället för att vara en medlemsorganisation. Och det är just vad Jobb & liv är, ett företag som säljer tjänster som är påfallande lika många av fackförbundens medlemsförmåner.
Fackföretaget Jobb & liv kan sägas utmana fackförbundens oligopol-liknande ställning på fackmedlemskapsmarknaden, för att uttrycka mig krångligt. För fackförbunden kan sägas lite ha delat upp marknaden av medlemmar mellan sig. Metallarbetare ska vara medlemmar i Metall, läkare ska vara medlemmar i Sveriges läkarförbund, och sjuksköterskor ska vara medlemmar i Vårdförbundet. Några förbund konkurrerar om några yrkesgrupper, som civilekonom och anställd inom staten kan du till exempel välja mellan att bli medlem i Jusek, Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna eller varför inte ST. Men det är ganska ovanligt att ha så många fackförbund att välja mellan.
Så Jobb & liv kan ses som en konkurrent, en utmanare. Men som alternativ till det fackliga medlemskapet, hur står de sig? Jobb och liv erbjuder ett "Studentpaket" för 2 500 poäng, det vill säga du ska ha betalat in 2 274 kronor. Eller så ska du ha "abonnnerat" på Jobb & livs Bronsabonnemang à 59 kr/månad i 39 månader. Om du istället abonnerar på Guldabonnemanget går det fortare, för 199 kr/månad räcker det att du har abonnerat i 11 månader.
"Studentpaketet" innehåller: analys av CV och personligt brev + 1h genomgång av din individuella arbetsmarknad + 1h presentations- och intervjuteknik.
Det ska jämföras med vad Akademikerförbundet SSR erbjuder: "Du väljer själv vad du vill utnyttja i ditt medlemskap. Hos oss kan du knyta kontakter genom nätverk, delta på seminarier, studiebesök och många konferenser kostnadsfritt. Vi finns alltid tillgängliga för personlig rådgivning kring lön, ditt CV eller din framtida arbetsmarknad och yrkesroll. Välj det som passar dig!" Dessutom ingår en olycksfallsförsäkring. Kostnaden för studentmedlemskapet är 100 kronor för hela studietiden.
Rent krasst verkar det väldigt mycket dyrare för en student att vända sig till Jobb & liv istället för till ett fackförbund. Därtill ska läggas att du som studentmedlem i något av Sacoförbunden även kan engagera dig fackligt genom förbundets studentsektion, och i Saco Studentråd.
Några kollektivavtal kan Jobb & liv heller inte skriva. Men de kan hjälpa till om arbetstagarna själva vill bilda en förening och förhandla fram ett kollektivavtal med sin arbetsgivare, om jag har förstått det rätt.
Jag följer med spänning Jobb & livs utveckling, med parollen att alla sätt är bra utom de dåliga. Just nu verkar deras affärsidé vara att erbjuda fackliga kringtjänster till personer som inte vill vara med i en fackförening, och en av dessa kringtjänster är att hjälpa samma personer att starta en egen lokalförening på sin arbetsplats. Precis vad facket gör, fast i en annan förpackning alltså.
Så, jag känner mig nog lite Shakespeariansk:
"What’s in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet;"
Undulater hör inte hemma i rättssalen
4 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar