För politik är personligt

lördag 29 augusti 2009

Madons korståg mot studenter som dricker latte och har märkeskläder

Sakine Madon skriver igen om att studenter inte alls är fattiga. Sist hade hon sett en student dricka chailatte, nu är det en student i Lacoste-tröja som blev för mycket för Madon. För studenter som dricker latte och bär Lacoste-tröjor kan inte vara fattiga, tycker Madon. Den analysen hade inte lett till många akademiska poäng.

Tvärtemot vad Madon tycks tro, består studenterna av olika människor, med olika social bakgrund. Vissa får tillskott av sina föräldrar varje månad. Andra studenter har inte den lyxen, och de har det fattigt. Så sluta dra alla över en kam. Det må vara lätt att reta upp sig på en lattedrickande student i Lacoste-tröja, som kanske dricker flera öl i veckan på kårpuben och dessutom har mage att bo centralt! Men ska Madons ilska över en enskild student få gå ut över 300 000 personer?

Studiemedlet är inkomstprövat och största delen av studiemedlet är lån. Lånet ska betalas tillbaka, med ränta, inom 25 år. Rika slynglar får alltså inte ta studielån, och alla som lånar av CSN ska betala tillbaka lånet. Sextio procent av studenterna arbetar extra under studietiden, många gånger eftersom studiemedlet inte räcker.

Studiemedlet behöver hålla en rimlig nivå, så att människor utan kapitalstarka föräldrar inte utestängs från högre utbildning. Ett rimligt studiemedel måste räcka till studentens nödvändiga kostnader som boende, mat, kurslitteratur och dator. Det gör inte dagens studiemedel, därför bör det höjas. Oavsett om Madon spanat in en student eller två med Lacoste-tröjor. Herregud, det kanske var julklappströjan!!

Här är artikeln Madon blev så upprörd över, med killen i Lacoste-tröja. Döm själva.

En annan som kommenterar Sakine Madon:
Badlands Hyena

6 kommentarer:

  1. Fast hennes poäng, som kanske försvinner bland mycket raljerande, är ju just att studenterna är olika.

    SvaraRadera
  2. Det kan jag inte alls utläsa. Hon raljerar friskt över studenter som grupp. Nästan längst ner skriver hon att "Även bland studenter finns reellt fattiga, såsom ensamstående med barn".

    Men inte en enda gång reflekterar hon över föräldrarnas inverkan på studenternas ekonomi. Däremot verkar snusande vara en stor kostnad i Madons studentbudget, och frukost på 7eleven...

    SvaraRadera
  3. Nu är det iofs inte "rika slynglar" som oftast slår i inkomsttaket. Man får ha ganska stor förmögenhet för att kapitalavkastningen ska vara större än gränsen, har man pengarna på sparkonto så kan man alltså ha både en eller två miljoner och ändå vara berättigad till studiemedel.

    Det är de som jobbar extra som oftast slår i inkomstbegränsningarna. Tokdumt.

    Den övriga diskussionen vill jag tänka ett tag till på. Alla studenter är precis som du säger inte lika, frågan är bara vilka implikationer detta har...

    SvaraRadera
  4. Johan Ingerö skriver också om det. Samme man fick CSN skicka kronofogden efter för att få sina pengar. Han kanske inte borde ha studerat alls om han inte klarar av att betala sina lån?

    SvaraRadera
  5. Relevant för diskussionen är Madons personliga påhopp på en kille som hon förmodligen inte vet någonting om, utifrån en artikel som är daterad 2006. När begränsades yttrandefriheten i sakfrågor beroende på yttre attribut?

    SvaraRadera
  6. Intressant är också att killen i artikeln faktiskt beskriver sig själv som privilegierad. Och att hon stör sig på Lacostetröjan är mest komiskt. Men jag hade länge en krönika av Madon på min anslagstavla, hon träffar inte alltid fel, även om det här inlägget var minst sagt svagt.

    SvaraRadera