Nu börjar det dra ihop sig till val, det märktes inte minst på Juseks seminarium idag "Vad är poängen med högskolepoängen?". De medverkande politikerna, högskoleminister Tobias Krantz och socialdemokraternas Mikael Damberg, skrädde inte orden. Riktigt trevligt, att få höra politiker tala med glöd om sitt sakområde!
Moderatorn försökte få till vallöften från alliansen respektive oppositionen, men det ville sig inte riktigt. Krantz menade att om han lovade något skulle han också uppfylla det senare, och då lovade han ingenting. I förebyggande syfte, kan man tänka. Visserligen lovvärt att inte lova vad man inte kan hålla, men jag vet inte om man vinner några val genom att inte lova någonting. Poängen med en valrörelse är ju att lova vad man ämnar hålla... Krantz sa i alla fall att han trodde att grundutbildningen skulle vara ett reformområde under nästa mandatperiod.
Damberg framhöll de röd-grönas tidigare aviserade satsning om 400 miljoner kronor på särskilt hum-sam-området, i kvalitetsförstärkningar. Och lovade att de röd-gröna skulle se utbildning som en investering. Lite oklart vad som konkret menades med det, dock.
På det hela taget var det en rolig debatt att lyssna på, både Krantz och Damberg kan sitt område väl. Ett lågvattenmärke fanns det så klart. Damberg menade att det vore önskvärt om nästa forskningspolitiska proposition kunde vara grundat i en blocköverskridande diskussion, för att hålla på lite längre sikt. Sisådär 20 år. Krantz bemötte detta lite tveksamt positivt, men landade hårt i att en sådan utsträckt hand hade man inte sett från socialdemokraterna under deras alla år vid makten, så det kunde man inte förvänta sig från alliansen heller. Det är kanske sant, men ändå sorgligt att hamna i den sortens käbbel. Idén känns ju annars intressant.
Stina har lagt upp en bild från seminariet här.
På Facebook har valrörelsen också startat, om än på ett mindre spännande sätt. Hmm. Alla har väl vid det här laget funderat på om en lyktstolpe eller en soptunna skulle bli en bra statsminister efter valet. Nu kommer lyktstolpen som utmanar den första lyktstolpen...
Rykten går om att det var SD som startade lyktstolpegruppen. Man ska inte lyssna för mycket på rykten, det spelar kanske mindre roll vem som startade gruppen. Det är desto mer intressant hur lyktstolpesidan fått människor att engagera sig (nåja) politiskt. Till exempel, i skrivande stund är över 99 000 fans av lyktstolpen, och över 47 000 är fans av soptunnan. Det kan jämföras med en annan väldigt populär grupp. Med 105 000 medlemmar i gruppen "Bevara oss från gatuvåldet" kan Anton Abele ta sig hela vägen till riksdagen. Då kanske det genast blir mer intressant, huruvida det var SD bakom lyktstolpen eller inte...
Undulater hör inte hemma i rättssalen
4 veckor sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar